Sköldpaddsön Koh Tao

Koh Tao är en liten ö på 21 km ² som hittas cirka 70 km öster om kusten mellan Surat Thani och Chumphon. Koh Tao betyder ”Sköldpaddsö”, eftersom det tidigare i området varit rik på havssköldpaddor. Ursprungligen var ön inte bebodd utan den besöktes av enstaka fiskare från grannöarna som sökte skydd i en storm eller bara tog en paus innan de fortsatte sin resa.

Bild på strand vid Koh Tao. Fotograf Leif Nilsson.
Bild på strand vid Mae Haad. Fotograf Leif Nilsson.

På åttiotalet upptäckte ”backpackers” denna underbara ö. Koh Tao blev snabbt allmänt känd och blev en populär destination. En följd av detta är att större, snabbare och säkrare båtar byggdes för att lättare få tillgång till ön. De senaste tjugo åren har ryktet gått om Koh Taos naturliga skönhet och särskilt det marina livet och dess korallrev. Det blev snabbt en av de största dykplatserna i Thailand för både nybörjare och proffs.

Från början hade Koh Tao inga vägar. Idag finns en större väg som förbinder den norra änden av Sairee med Chalok Baan Kao i söder. Där emellan finns byn Mae Haad. Det finns också en mängd små grusvägar som man kommer till andra stränder och vikar. Dessa mindre vägar har allt från branta stigar till skarpa kurvor och består oftast av sand eller grus. De är oftast ganska spåriga att köra på så ta det försiktigt när ni ger er iväg på dessa utflykter!

Att ta sig till Koh Tao

Att ta sig till Koh Tao är inte svårt. Kommer man från Bangkok finns det gott om resebyråer, till exempel i Khao San Road och runt järnvägsstationen Hua Lamphong. Många av dessa resor är så kallade paketresor och inkluderar buss eller tåg tillsammans med en biljett till båten. Vill ni resa på egen hand är det inga problem heller. Från Bangkok kan ni ta buss eller tåg till Chumpon eller Surat Thani. Restiden är runt sju till tio timmar och sker oftast nattetid. I Chumpon finns flera olika färjor att välja mellan. Oavsett färja så bör ni anlända inom två timmar från Chumpon. Åker ni från Surat Thani så blir det något längre då färjan stoppar vid Koh Samui och Koh Phangan. Värt att påpeka är att flygplatser finns i både Surat Thani och Koh Samui. Inrikes flyg från Bangkok tar en timme.